ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


Από τον Ιανουάριο του 2006 ασχολείται με την παραγωγή και παρουσίαση δίωρης ζωντανής εβδομαδιαίας εκπομπής που περιλαμβάνει δραστηριότητες του συλλόγου, θέματα πολιτισμού, τέχνης, λαογραφίας, επικαιρότητας, συζητήσεις με καλεσμένους υπό τους ήχους έντεχνης μουσικής. Η «Ραδιοφωνή» του συλλόγου φιλοξενείται και εκπέμπει κάθε Κυριακή 11:00-13:00 από το Ράδιο Κασσάνδρα 98,4FM.

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ‘’ΡΑΔΙΟΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ’’

‘’22 Ιανουαρίου 2006 - 22 Ιανουαρίου 2016’’

‘’10ΧΡΟΝΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ’’

Ήταν 22 Ιανουαρίου του 2006 που βγήκε πρώτη φορά στον αέρα, που ακούστηκε για πρώτη φορά η Φωνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας σε όλη την Χαλκιδική -πλην εξαιρέσεων -, μέχρι την Καλλικράτεια κι έφτασε σε κάποια μακρινά σημεία – όπως μας αναφέρθηκε- Εύβοια, Σποράδες, μακάρι κι αλλού κι ας μην το γνωρίζουμε.

Είναι ακόμα μια καλή ευκαιρία να ευχαριστήσουμε το ΡΑΔΙΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ που μας φιλοξενεί αδιάλειπτα 10 ολόκληρα χρόνια, διατηρώντας μια άψογη συνεργασία. Οπωσδήποτε ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Κατσαρίνη -από το κατ/μα SUNSPOT-που με τις μουσικές επιλογές του επενδύει έντεχνα την θεματολογία και την κάνει πιο ευχάριστη. Όπως και την Μαίρη Παπαδοπούλου που με τις φωτογραφήσεις στο στούντιο αλλά και στις έκτακτες εκπομπές στον πεζόδρομο -τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-, πλουτίζει την ιστοσελίδα της εκπομπής.

Αλλά είναι και μια ευκαιρία , μέσω όλων υμών, να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς, παράγοντες, ιδιώτες , που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και τιμώντας μας με την παρουσία τους, πήραν μέρος για να δώσουν άλλοι το στίγμα τους, άλλοι τα φώτα τους, άλλοι να επικοινωνήσουν το έργο τους.

Αυτοί που δρασκέλισαν το κατώφλι του στούντιο ήσαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, αθλητές, επαγγελματίες, διασώστες, γιατροί, δικηγόροι, δήμαρχοι κ.ο.κ. Επίσης, εκτός από τα μέλη και στελέχη του συλλόγου μας κι άλλοι πολιτιστικοί -και όχι μόνο- σύλλογοι έδωσαν το παρόν και δημοσιοποίησαν τις δραστηριότητές τους. Έτσι ώστε να ταξιδέψει και να ακουστεί η πολιτιστική φωνή της Κασσάνδρας και να γίνει γνωστή κι αυτή η μορφή της επίσης.

Μεγάλος ο κατάλογος των καλεσμένων κι ας μας συγχωρεθεί που δεν θα τους ονοματίσουμε, φοβούμενοι τον κίνδυνο κάποιας παράλειψης. Θα αναφερθούμε επιλεκτικά σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, από όλη αυτή την πορεία των 10 χρόνων, όπως στη φιλοξενία των μαθητών που επισκέφτηκαν το Cern και κατόπιν ήρθαν με τον συνοδό-καθηγητή τους να μας περιγράψουν την εμπειρία από το πείραμα, στα παιδιά-καλαντιστές που ήρθαν με τα τριγωνάκια τους και μας ‘’τα είπαν’’ κι ακούστηκαν ζωντανά στον αέρα, στην νεαρή τότε Μαρία Άρνη με την κιθάρα της στα πρωτόλεια βήματά της, στον Παραολυμπιονίκη μας Μαρίνο Φυλακτό και τις αθλητικές του εμπειρίες, στις ‘’ λογοτεχνικές ώρες’’ με τον Μάκη Ποτίογλου, στα παραμυθοδιαβάσματα των δασκαλισσών -κυρίως της κας Στέλλας Πολυμερά-Παπαγιάννη-, στις αναφορές στο βίο και το έργο μεγάλων μουσικών του Λεωνίδα Μουλαγιαννιού, στις περιβαλλοντολογικές ενημερώσεις της κας Ελένης Τριανταφύλλου, στις φιλολογικές θεωρίες της κας Βασιλικής Παντέρη …και τόσοι τόσοι άλλοι…

Ακόμα, μας χαροποιεί ιδιαίτερα η στήριξη των ακροατών με την τηλεφωνική τους συμμετοχή με ευμενή, ευτυχώς, σχόλια. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε πολύ γνωστό  στιχουργό μεγάλων επιτυχιών- μόνιμο παραθεριστή στη Σιθωνία και συχνό ακροατή μας - να εντυπωσιάζεται από μια ανέλπιστα ενδιαφέρουσα επαρχιακή εκπομπή , ή τον διευθυντή παιδικής χορωδίας στη Θεσσαλονίκη , ή τον καθηγητή από την Κοζάνη- που ερχόμενος στη Χαλκιδική ανυπομονεί να ακούσει την εκπομπή μας, τον διευθυντή τράπεζας -που μαζί μας θυμήθηκε τις αναζητήσεις στα φοιτητικά του χρόνια-, τις φιλοφρονήσεις γιατρού και στρατιωτικού από τη Φούρκα, σχετικά με τις ιατρικές πληροφορίες και τις γλωσσικές παρατηρήσεις αντίστοιχα, τον ακροατή με το αλιευτικό σκάφος που συντροφεύουμε μεσοπέλαγα, την ηλικιωμένη κυρία από τα Μουδανιά που νοσταλγεί τον - άλλοτε φανατικό του ραδιοφώνου- σύζυγό της, και τόσους κι άλλους τόσους που ‘’ταξιδεύουν ‘’ μαζί μας τα κυριακάτικα πρωινά. Αυτό όμως που μας συγκίνησε περισσότερο ήταν -όταν μάθαμε- ότι οι τρόφιμοι του ιδρύματος στη Φούρκα ‘’έστησαν αυτί’’ στο ραδιοφωνάκι τους για να ακούσουν τις κυρίες που τους φρόντιζαν, όλη την ώρα που κουβεντιάζαμε μαζί τους!

Τι να πρωτοθυμηθούμε…!!! Θολώνουν οι μνήμες… αργοσβήνουν τα ίχνη… πολλά τα χρόνια… πολλές οι εμπειρίες… πολλές οι παρουσίες… Δεν θα τα καταφέρουμε να τους κατονομάσουμε όλους, όσοι -στη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων- πέρασαν, στάθηκαν, κατέθεσαν και επηρέασαν με τις ιδέες τους, τη φωνή τους, ξέρουν αυτοί… Εκτός, ίσως, από τον Κώστα Παπαγιάννη , τον πρόεδρο τότε του συλλόγου, που επί θητείας του ξεκίνησε το ραδιοφωνικό ταξίδι, την Τίτα Παπανδρέου με την ουσιαστική και διαρκέστερη συνεργασία, την Κατερίνα Αβραμίδου με την σημαντική συμμετοχή, τον Αλέξανδρο Αλεξό με την διασκεδαστική χροιά του, τον Γιάννη Παπαγιάννη, τον Δημήτρη Σταλαχτίδη, την Ιωάννα Τσάκα, Κατερίνα Τσορλιανού, Δέσποινα Καλανταρίδου, Τάσο Τσιμικλή, Μιλτο Χασάπη… και Άλλους…

Κλείνοντας θα σταθώ σε μια είδηση όπου δυο Θεσσαλονικείς βραβεύτηκαν για μια σπουδαία εφεύρεση που αφορά στην αναψηλάφηση αρχείων, κάτι που θα εξυπηρετήσει πολύ όσους χρειαστεί να ψάξουν πληροφορίες στα αρχεία τους για το αντικείμενο ενδιαφέροντος τους, όπως , τεχνολόγοι, μηχανικοί , γιατροί, δημοσιογράφοι κ.α. Χωρίς να θέλουμε να οικειοποιηθούμε καμία τέτοια ιδιότητα, έχοντας ωστόσο κάποια εμπειρική γνώση και κυρίως επίγνωση της δύναμης ενός μέσου μαζικής επικοινωνίας , σαν τον ραδιόφωνο, ευελπιστούμε ότι, ίσως, κάποια στιγμή, βρεθεί κάποιος τρόπος να αξιοποιηθούν τα αρχεία της εκπομπής, που είναι αμέτρητες σελίδες, αμέτρητες πληροφορίες, που σε αυτές είναι φωλιασμένο το μεράκι όσων ασχολήθηκαν , όσων αφιέρωσαν -με σεβασμό στη φιλοσοφία του συλλόγου- τον χρόνο τους , για να μοιραστούν μαζί με το ακροατήριο κοινό , τις γνώσεις που κέρδισαν, αποκομίζοντάς τες από τη διαδικασία της έρευνας, της μελέτης, της αξιολόγησης, της επιλογής και εντέλει της δημοσιοποίησης των θεμάτων.

Έχουν κι αυτές οι σελίδες Φωνή, όπως η δισκέτα της λαϊκής μας ορχήστρας, έχουν κι αυτές Εικόνα όπως οι βιντεοκασέτες και οι φωτογραφίες από τις εκδρομές του συλλόγου, από τις θεατρικές παραστάσεις, τις μουσικές εκδηλώσεις της χορωδίας και των χορευτικών τμημάτων , τα καλλιτεχνικά δρώμενα των υπολοίπων τομέων του συλλόγου. Που, έτσι κι αλλιώς, παρακολουθούν όλη την πορεία , περιγράφουν όλη την ιστορία του συλλόγου μας.

Κάθε Κυριακή , λοιπόν, λίγο μετά τις 11.00’ ως λίγο μετά τις 13.00’, από την συχνότητα 98,4 των FM του ΡΑΔΙΟ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ακούτε την εκπομπή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας , που σας ενημερώνει για τις δραστηριότητες του συλλόγου, τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο και ασχολείται με θέματα τέχνης, πολιτισμού και λαογραφίας.

ΑΚΟΥΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ !

ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ!!

ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΦΩΝΗ!!!

ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ!!!!

Μαρία Βασιλικού
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
 Με την αφορμή της γιορτής της μητέρας, η Ραδιοφωνική εκπομπή του συλλόγου φιλοξένησε τους μαθητές της Δ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου συνοδευόμενα απο τις δασκάλες τους κ. Τούλα Παπαδοπούλου, κ. Μαρία Νικολαϊδου και κ.Βασιλεία Πετρίδου, σε μια έκτακτη μετάδοση όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ποιήματα και να στείλουν μηνύματα και ευχές στις μητέρες τους.Δεν υπάρχουν σχόλια: