Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΟ Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κασσάνδρα» δημιούργησε από το 2003 Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παραδοσιακό κτίριο της Κασσάνδρειας «Αρχοντικό Οικονόμου», όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες έρχονται καθημερινά για να «ταξιδέψουν» στην ιστορία του τόπου μας.

Το Λαογραφικό Μουσείο Κασσάνδρειας σας υποδέχεται στο χώρο του και σας υπόσχεται ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν του τόπου μας. Τα εκθέματα προσπαθούν να δώσουν μια εικόνα της ζωής στην Κασσάνδρεια κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Στον όροφο του κτιρίου στήθηκε ένα μονοκάμαρο σπίτι. Κυρίαρχο έκθεμα ο αργαλειός και γύρω του διάφορα υφαντά που με περισσή τέχνη και μεράκι είχαν υφάνει Κασσανδρινές κοπελιές.

Το παλιό σεντούκι ο καθρέφτης και το καλοστρωμένο σιδερένιο κρεβάτι με το απαραίτητο εικονοστάσι πλαισιώνουν τον παλιό αργαλειό.

Στους τοίχους κρεμασμένο το «φανάρι» για τα τρόφιμα , η πιατοθήκη κι άλλα είδη του νοικοκυριού συμπληρώνουν την εικόνα του σπιτιού. Τα ζωγραφιστά μιντέρια στρωμένα με υφαντά κι ο παλιός σοφράς με παραδοσιακά κεράσματα προσφέρουν ξεκούραση στον επισκέπτη.

Σε άλλο χώρο μπορεί κανείς να δει εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε διάφορα επαγγέλματα της εποχής όπως:

Εργαλεία του γεωργού (για το όργωμα, το θέρισμα, το αλώνισμα), του βαρελοποιού, του σηροτρόφου, του μελισσοκόμου, του τσαγκάρη, του φούρναρη, του ξυλοκόπου, του μαραγκού, του κουρέα.

Στο ισόγειο κατά τους θερινούς μήνες λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής κ.λ.π

Συνεχιστές της παράδοσης της ελληνικής φιλοξενίας δεν αφήνουμε τους επισκέπτες μας να φύγουν χωρίς να κεραστούν ένα λουκούμι ή καραμέλες τα παιδιά, λίγο ντόπιο λικέρ ή τσίπουρο οι ενήλικες .


Ώρες λειτουργίας: 10.00 πμ-1.00 μμ & 7.00μμ-9.30μμ κάθε μέρα εκτός Κυριακής.
 Η είσοδος είναι δωρεάν και η ξενάγηση γίνεται από άτομο με γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Για καλύτερη εξυπηρέτηση σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο στο τηλέφωνο 2374020644.

Το λαογραφικό μουσείο δε φιλοδοξεί να αναγεννήσει τον παραδοσιακό πολιτισμό. Θέλει όμως να συμβάλλει στην τόνωση της συλλογικής μνήμης γύρω από ένα κόσμο τόσο κοντινό αλλά και τόσο μακρινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: