ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


 Οργανώνει αδιάλειπτα από το 2001 επιστημονικές διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, λογοτεχνικά και εικαστικά αφιερώματα, εκθέσεις, καθώς και ποιητικές και μουσικές βραδιές.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ημέρα της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝΕΚΔΗΛΩΣΗ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ

Διατηρώντας ένα Πρωτοχρονιάτικο έθιμο...θα ψάξουμε το χρυσό φλουρί...θα ανοίξουμε το σεντούκι με τις αναμνήσεις...συντροφιά με τον "Θησαυρό" της κάθε οικογένειας!

(Από την ομάδα του Πολιτιστικού Τομέα του Π.Σ. "Η Κασσάνδρα")


Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016
Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κασσάνδρειας στις 5:30μ.μ.-------------------------------

Στα πλαίσια των Κασσανδρώμενων 2015
Κυριακή στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 9:00
 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Κασσάνδρειας.

Εκεί που οι ήχοι της jazz και του latin συναντούν το ελληνικό στοιχείο, γεννιέται μία μαγική βραδιά κάτω από τ’ αστέρια της Κασσάνδρας!
Ελάτε μαζί μας να ταξιδέψουμε με τις μελωδίες του Frank Sinatra, της Ella Fitzgerald, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίμη Πλέσσα, του Μάνου Χατζιδάκι… και πολλών άλλων αξέχαστων κι αγαπημένων δημιουργών, καθώς και με τη συνοδεία χορού στα latin!
Οι μουσικοί:
Αθηνά Μηλούση, τραγούδι
Τάσος Ματζάρης, πλήκτρα
Ευθύμης Τσακίρης, σαξόφωνο
Στα πλαίσια των Κασσανδρώμενων 2015
Παρασκευή 31 Ιουλίου ώρα 9 μ.μ.
"Τραγούδια της θάλασσας"
Μία βραδιά με ζωντανή μουσική στο γιαλό της Σίβηρης
Συμμετέχουν: Αναστασία Σαμαρά (τραγούδι)
Νίκος Κασφίκης (πλήκτρα-τραγούδι)
Γιάννης Λέκκας (κιθάρα-τραγούδι).
Παραλία Σίβηρης
EL GRECO


Ο Πολιτιστικός τομέας του Συλλόγου σας καλεί να παρακολουθήσετε μαζί μας την πορεία του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε ένα οδοιπορικό από την γενέτειρά του την Κρήτη έως την Ισπανία όπου έμεινε και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού του έργου.

Την Κυριακή 29 Μαρτίου και ώρα 7:00μ.μ. στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κασσάνδρειας.

                                                 "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ"
Ένα "ζεστό" κάλεσμα για να αναπολήσουμε Χριστουγεννιάτικες στιγμές μέσα απο τις μνήμες των γιαγιάδων μας.

(από την ομάδα του Πολιτιστικού Τομέα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κασσάνδρα").


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 5:30μ.μ. στο 1ο Δημοτικό σχολείο Κασσάνδρειας
«Χριστούγεννα με τη γιαγιά»
Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κασσάνδρειας με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Τομέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρειας την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ. μ. και αφιέρωσε στις «Γιαγιάδες μας» τιμώντας την προσφορά τους στις οικογένειές μας και γενικότερα στην κοινωνία μας.
Η εν λόγω ομάδα αφού στόλισε γιορταστικά το χώρο και δημιούργησε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό δωματίου σπιτιού υποδέχθηκε τις καλεσμένες κυρίες με πολλή αγάπη προσφέροντάς τες ζεστά ροφήματα και νηστίσιμα κεράσματα κάτω από τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής.
Με χαμηλό φωτισμό και με ανάγνωση χριστουγεννιάτικου διηγήματος δημιουργήθηκε η κατάλληλη ατμόσφαιρα που βοήθησε τις καλεσμένες κυρίες να ξεδιπλώσουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους από περασμένα Χριστούγεννα.
Προς το τέλος οι καλεσμένες αφού ευχήθηκαν η κάθε μία χωριστά για τις γιορτές και τραγούδησαν όλες μαζί τα κάλαντα, φεύγοντας οι οικοδέσποινες τις χάρισαν από μία κούπα με τυπωμένες ευχές σαν ενθύμιο αυτής της γλυκύτατης βραδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: