Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (ΒΡΏΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ)

Το Σάββατο 22 Φλεβάρη και ώρα 15:00, ο τομέας «Περιβάλλον και Υγεία» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα» θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στους αγρούς της περιοχής μας προκειμένου να γνωρίσουμε τα βρώσιμα χόρτα που φύονται αυτή την εποχή.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους στα τηλέφωνα 6980891100 και 2374025347 (ώρες επικοινωνίας 10:00 -14:00 και 18:00 – 20:00

Χόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά
Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται είτε μπορούμε να τα μαζέψουμε από
ακαλλιέργητες εκτάσεις στις οποίες φυτρώνουν
 Βρώσιμα για τον άνθρωπο είναι
τα ραδίκια
τα άγρια ραδίκια
τα αντίδια ή ήμερα ραδίκια
τα βλίτα
η γλιστρίδα
οι βρούβες
τα ζοχιά
το μάραθο
και λέγονται χορταρικά

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα
μια εξαιρετική τροφή η οποία
άλλωστε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής.
Τι μας προσφέρουν
Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο
 Στη χώρα μας χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης σε αντίθεση με
πολλές άλλες όπου αγνοούν την αξία τους
και
ειδικά τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια
σε βιταμίνη C
σε βιταμίνη Ε
σε φλαβονοειδή
 σε πολυφαινόλες
σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ
όλα
 συστατικά τα οποία είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και
συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας
Το γεγονός μάλιστα ότι η κρητική διατροφή είναι πλούσια σε χόρτα που είναι τόσο θρεπτικά ερμηνεύει ως ένα βαθμό και τη μακροβιότητα των Κρητικών.
Ραδίκι

Ραδίκια 
Υπάρχουν πολλά είδη ραδικιού, στην πλειοψηφία τους όμως τα ραδίκια είναι πικρά άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Φυτρώνουν μόνα τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Όταν είναι τρυφερά τρώγονται και ωμά σαλάτα
Βράζονται και τρώγονται με λεμόνι και λάδι σαλάτα ή μαγειρεμένα με κρέας.
Ρόκα
 Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός.
Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.
Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες.
Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία.
Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή
με μαρούλι
λάχανο και
ντομάτα.
  Αντίδια
Πρόκειται για τα καλλιεργούμενα ραδίκια και είναι και αυτά πικρά.

Βρούβα 
Βρούβες
Το νοστιμότερο μέρος των χόρτων αυτών θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, που συλλέγονται την άνοιξη.


Ζοχοί
Συνήθως βγαίνουν σε καλλιεργημένα και πλούσια εδάφη, όπως είναι οι λαχανόκηποι και τα περιβόλια.
Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό ενώ είναι ιδιαίτερα νόστιμα.
 Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης.
Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

Αντράκλα
 Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους.
 Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς.
 Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά - είναι το φυτό με τα περισσότερα ω3 λιπαρά -
Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Τρώγεται ωμή σαλάτα με λαδόξιδο και κρεμμύδια ή προσθέτετ ε στη ντοματοσαλάτα.
Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό. Μαγειρεύεται γιαχνί κατσαρόλας.

Βλίτα
 Τα βλίτα φυτρώνουν μόνα τους ή φυτεύονται ανάμεσα στα κηπευτικά των περιβολιών.
Μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο.
Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες.
Φτιάχνονται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιούνται και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.
  Έχουν γλυκιά γεύση.
 Σέσκουλα
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και
τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό.
Η γεύση τους είναι γλυκιά και τα τρυφερά φρέσκα φύλλα τους τρώγονται σαλάτα - σαν μαρούλι - μαζί με κρεμμυδάκι ή
πράσο με λάδι και ξύδι ή λεμόνι
Μαγειρεύονται κοκκινιστά μαζί με μυρωδικά και λαχανικά, μαζί με ρύζι - γίνονται σαν το σπανακόρυζο - ενώ γίνονται και ντολμαδάκια.
Φυσικά χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.
 Όταν βρισκόμαστε στην αγορά
  Δεν αγοράζουμε χόρτα που είναι μαραμένα ξεθωριασμένα ή έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους.
  Δεν υποτιμάμε τα χόρτα που είναι μικρά και δεν έχουν τέλειο σχήμα γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουν καλλιεργηθεί με πολλά λιπάσματα.
Τα μυστικά τους
- Καλό είναι να τρώμε τα χόρτα που μαζέψαμε ή προμηθευτήκαμε την ίδια μέρα. Εάν όμως θέλουμε να τα διατηρήσουμε αφαιρούμε τα κίτρινα φύλλα , αν υπάρχουν, τα βάζουμε σε σακούλες τροφίμων, χωρίς να τα πλύνουμε, και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Τα άγρια χόρτα διατηρούνται περισσότερο από τα καλλιεργημένα.
  - Όταν τα πλένουμε δεν πρέπει να τα μουλιάζουμε στο νερό, αλλά να τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό για να μη χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.
  - Όταν τα μαζεύουμε μόνοι μας είναι προτιμότερο να τα κόβουμε το απόγευμα και να αποφεύγουμε αυτά που είναι σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε σημεία που πηγαίνουν σκύλοι και αιγοπρόβατα.
Στην κουζίνα
  Σχεδόν τα περισσότερα χόρτα καταναλώνονται ωμά σαλάτες
άλλα γίνονται βραστά και τα σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι
άλλα μπαίνουν σε πίτες


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ)

Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ


Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014  και  ώρα 18:00 μμ
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κασσάνδρας.
Ο τομέας Περιβάλλον και υγεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κασσάνδρα» πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα:
Διατροφή: ο καθοριστικός ρόλος της στην υγεία και στην ασθένεια
Ομιλητές: Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα Ειδική Παθολόγος
Μαρία Μυρτώ Γρίβα Ειδική Παθολόγος


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΓΡΙΒΑ

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και της Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο της από την ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Ασκήθηκε στη φυσική ιατρική κοντά στον πατέρα της Τηλέμαχο Ευθυμιάδη (στον οποίο οφείλεται η εισαγωγή της νεο-ιπποκρατικής ιατρικής στην Ελλάδα).
Ασκεί τη φυσική ιατρική και τη φυτοθεραπεία επί 30 και πλέον χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Με τον σύζυγό της, Κλεάνθη Γρίβα, έχουν μια κόρη, την Μαριά-Μυρτώ Γρίβα, ειδική παθολόγο επίσης.
Είναι μέλος της «Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυτοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας» (που ανήκει στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρεία) και συμμετέχει στα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για τη φυσική ιατρική και τη φυτοθεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε με ανακοινώσεις της στα εξής Συνέδρια:
● 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Μόναχο, Ιατρική Σχολή, 1992).
● 1ο Ελληνικό Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Ρόδος, 1992).
● 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτο-Αρωματοθεραπείας (Τυνησία, 1993).
● 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτο-Αρωματοθεραπείας (Genova, 1996).
● Συνέδριο Εναλλακτικής Ιατρικής (Κύπρος, 1999).
● 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυτοθεραπείας (Μόναχο, 2000).
Επίσης πήρε μέρος και στα πολυήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια του «Αμερικανικού Βοτανικού Συμβουλίου» στο Περού (1994) και την Κένυα (1998).
Έχει κάνει πλήθος ομιλιών σε όλη την Ελλάδα και πολλές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Χαλκέων 15  -  54631 Θεσσαλονίκη
Tηλ: (+30) 2310 228 738     -   Φαξ: (+30) 2310 238 850
E-mail:   alegriva@otenet.gr     και    alexandra@grivas.info



ΜΑΡΙΑ- ΜΥΡΤΩ ΓΡΙΒΑ

Η Μαρία- Μυρτώ Γρίβα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.
Συνεργάζεται με την μητέρα της και επίσης παθολόγο Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου- Γρίβα. Είναι η τέταρτη γενιά παθολόγων. Παππού της ήταν ο Τηλέμαχος Ευθυμιάδης, που εισήγαγε την φυσική (νεο-ιπποκρατική) ιατρική και την φυτοθεραπεία στην μεταπολεμική Ελλάδα.
Είναι μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας (Societe Francaise de Ethnopharmacologie).
Έχει παρακολουθήσει πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Γαλλία.













Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕΡΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕΡΕΣ
Με τις χορωδίες: Νέας Καλλικράτειας Δήμου Προποντίδος
Πολιτιστικού Συλλόγου "Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ"
& Ντουέτο με τους μουσικούς: Φίλιππο Καραφουλίδη στο βιολί
Γιάννη Ζγούρα στο πιάνο
Στα κείμενα η κυρία Βασιλική Παντέρη

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013
στις 6:00 μ.μ.
στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κασσάνδρειας




Χορωδία Ν. Καλλικράτειας Δήμου Προποντίδος

Χορωδία Ν. Καλλικράτειας Δήμου Προποντίδος

Γιάννης Ζγούρας:πιάνο-Φίλιππος Καραφουλίδης:βιολί

Γιάννης Ζγούρας:πιάνο-Φίλιππος Καραφουλίδης:βιολί